Kiterjesztett valóság (AR)

APPLIKÁCIÓ

Az „Atomki Tandetron” alkalmazás AR (Augmented Reality) technológia felhasználásával bemutatja az MTA Atomki új Tandetron részecskegyorsítóját.

Az MTA Atomki Tandetron laboratóriumának
Kiterjesztett Valóság (AR) applikációja

Az alkalmazás a gyorsító belső felépítését szemlélteti oly módon, hogy a telefon/tablet kamerájával egy megfelelő markerre ráismer, és a memóriájában tárolt 3D modellt megjeleníti. Ezt követően egyes rétegeket lefejtve egyre beljebb lehet tekinteni a berendezés belsejébe.

Az alkalmazás indítása után a kezdőképernyőn található az indítás, fejlesztők, elérhetőség és a súgó. Itt van lehetőségünk a nyelv kiválasztására is a megfelelő zászlóra koppintással.

A „Kezdés” szóra vagy a „Start” ikonra koppintva elindul az alkalmazás fő része a képfelismerő. Itt a bal felső sarokban lévő „Home” ikonra koppintva bármikor visszatérhetünk a kezdőképernyőre. A „Layers” ikonra koppintva válthatunk rétegeket. Ha az utolsó réteget elértük a következő koppintással visszatérhetünk a legkülső rétegre. Az „Info” ikonra koppintva a képernyő alján megjeleníthetünk egy információs szövegdobozt, illetve kikapcsolhatjuk azt. Ebben a szövegdobozban az aktuálisan felismert részre vonatkozó információ olvasható.

.

Célunk, hogy az új Tandetron Laboratórium nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő lehetőségeket biztosítson a kutatási témák sokasága számára. Olyan technikai színvonalat tudunk majd biztosítani, és olyan tudásszintű kutatói közösséggel tudunk együtt dolgozni, melyek biztosítják, hogy a laboratórium a nemzetközi (elsősorban európai) infrastruktúra-hálózatok fontos elemévé váljon, és alkalmas legyen számos nemzetközi nagy projektekben való hatékony részvételre is.

M A R K E R E K

Marker1 – tartály

A tartályban SF6 szigetelőgáz teszi lehetővé, hogy 2 millió voltos feszültséget hozzunk létre.

Marker3 – Multicusp ionforrás

A Multicusp ionforrással hidrogén vagy hélium ionnyalábot állítunk elő.

Marker4 – Cézium sputter ionforrás nehézionokhoz

A tartályban SF6 szigetelőgáz teszi lehetővé, hogy 2 millió voltos feszültséget hozzunk létre.

Marker5 – Nagyfeszültségű tápegység

A tartályban SF6 szigetelőgáz teszi lehetővé, hogy 2 millió voltos feszültséget hozzunk létre.

Eredmények, hatások

A fejlesztés eredményeképpen várható, hogy a világszínvonalú berendezés működését megismerve több középiskolás diák választ természettudományos pályát. Rövidebb távon is várható eredmény az, hogy más típusú berendezések bemutatására is alkalmassá tehető lesz ez a rendszer, ahol szintén egy „fekete doboz” belsejében zajlik a működés, így ilyen eszközök működésének a megértését is megkönnyítheti.