A HUN-REN ATOMKI Tandetron laboratóriumának Kiterjesztett Valóság (AR) applikációja

LABORATÓRIUM

Az alkalmazás a gyorsító belső felépítését szemlélteti oly módon, hogy a telefon/tablet kamerájával egy megfelelő markerre ráismer, és a memóriájában tárolt 3D modellt megjeleníti. Ezt követően egyes rétegeket lefejtve egyre beljebb lehet tekinteni a berendezés belsejébe.

Az alkalmazás indítása után a kezdőképernyőn található az indítás, fejlesztők, elérhetőség és a súgó. Itt van lehetőségünk a nyelv kiválasztására is a megfelelő zászlóra koppintással.

A „Kezdés” szóra vagy a „Start” ikonra koppintva elindul az alkalmazás fő része a képfelismerő. Itt a bal felső sarokban lévő „Home” ikonra koppintva bármikor visszatérhetünk a kezdőképernyőre. A „Layers” ikonra koppintva válthatunk rétegeket. Ha az utolsó réteget elértük a következő koppintással visszatérhetünk a legkülső rétegre. Az „Info” ikonra koppintva a képernyő alján megjeleníthetünk egy információs szövegdobozt, illetve kikapcsolhatjuk azt. Ebben a szövegdobozban az aktuálisan felismert részre vonatkozó információ olvasható.

Célunk, hogy az új Tandetron Laboratórium nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő lehetőségeket biztosítson a kutatási témák sokasága számára. Olyan technikai színvonalat tudunk majd biztosítani, és olyan tudásszintű kutatói közösséggel tudunk együtt dolgozni, melyek biztosítják, hogy a laboratórium a nemzetközi (elsősorban európai) infrastruktúra-hálózatok fontos elemévé váljon, és alkalmas legyen számos nemzetközi nagy projektekben való hatékony részvételre is.

Eredmények, hatások

A fejlesztés eredményeképpen várható, hogy a világszínvonalú berendezés működését megismerve több középiskolás diák választ természettudományos pályát. Rövidebb távon is várható eredmény az, hogy más típusú berendezések bemutatására is alkalmassá tehető lesz ez a rendszer, ahol szintén egy „fekete doboz” belsejében zajlik a működés, így ilyen eszközök működésének a megértését is megkönnyítheti.

M A R K E R E K

Marker1 – tartály

A tartályban SF6 szigetelőgáz teszi lehetővé, hogy 2 millió voltos feszültséget hozzunk létre

Marker2 – Multicusp ionforrás

A Multicusp ionforrással hidrogén vagy hélium ionnyalábot állítunk elő

tandetron-kephely

Marker3 – Cézium sputter ionforrás nehézionokhoz

Ebben az ionforrásban különböző nehézionok állíthatók elő szilárd céltárgyakból

Marker4 – Nagyfeszültségű tápegység

A nagyfeszültséget egy kaszkád tápegység állítja elő, amely nem tartalmaz mozgó alkatrészeket