Ion-nanoszonda fejlesztés az ATOMKI Tandetron gyorsítóján

KUTATÁS ÉS FEJLESZTÉS

A mikro- és nanoszondák ionnyalábjai 10-100 µm mélyre képesek szilárd anyagokba behatolni, az akár 10 nm nagyságrendű felületi nyalábméret kiszélesedése nélkül.

Ez a különleges tulajdonság lehetővé teszi például a nanotechnológiai módszerekkel létrehozott struktúrák, eszközök részletekbe menő vizsgálatát, és ilyen eszközök készítését is. Várható, hogy az ion-nanoszondáknak a nanotechnológiai módszerek fejlesztésében kulcsszerepe lesz.

A nanoszonda csúcstechnológiát képvisel. A világon ma még nem sok ilyen berendezés működik, és ezeknek is kb. a fele (3) üzemel Európában. Ám egyre inkább a nanotechnológiával létrehozott eszközök és struktúrák alapvető analitikai eszközévé válhat. Aki most telepít ilyen berendezést, jelentős helyzeti előnyre tehet szert. Ezért várható, hogy az ATOMKI nanoszondája Magyarországot komolyan segíti a nanotechnológiai fejlesztés élvonalába való bekapcsolódába, és pályázati potenciálunkat is növeli. Megvalósulása számottevően javíthatja esélyeinket már a Horizon 2020 programban való érdemi részvételre is.

Bővebb információ: Atomki – Kutatási témák