GINOP projektleírás

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM

Az MTA Atommagkutató Intézetében 2014 májusában helyeztük üzembe a Tandetron típusú részecskegyorsítót. A jelenlegi kiépítésben ehhez egy duoplazmatron ionforrás és egy kapcsolómágnes tartozik. Ezek beszerzését az MTA Infrastruktúra pályázatain elnyert támogatások tették lehetővé.

A jelen projekt célja – és egyben az elvárt eredmény – a Tandetron Laboratórium teljes kiépítése. Egy olyan világszínvonalú, széles módszer és eszközválasztékkal rendelkező, sokak számára hozzáférhető kutatóhely kialakítása, amely kiválósági centrummá teszi az intézetet és gyorsítóközpontját.

Célunk, hogy az új laboratórium nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő lehetőségeket biztosítson a kutatási témák sokasága számára. Olyan technikai színvonalat tudunk majd biztosítani, és olyan tudásszintű kutatói közösséggel tudunk együtt dolgozni, melyek biztosítják, hogy a laboratórium a nemzetközi (elsősorban európai) infrastruktúra-hálózatok fontos elemévé váljon, és alkalmas legyen számos nemzetközi nagy projektekben való hatékony részvételre is.

A Tandetron Laboratórium műszaki kiépítését három lépésben tervezzük megvalósítani. A közbeszerzési eljárások előkészítése után, 2017 nyaráig megrendeljük az ionforrásokat, és a 90-fokos mágnest.
Majd 2018-ban, az ekkorra a leszállított röntgen detektor-klasztert installáljuk és használatba vesszük. 2019 nyarára az ionforrások, a nagyenergiás nyalábvezető és analizáló rendszer, az ionnyaláb-analitikai nyalábvég gyártói befejezik a beüzemelést, ezzel kiépül a teljes Tandetron Laboratórium.

 

Időtartam: 2016. június 20. – 2019. június 20.
Bővebb információ: www.atomki.hu/infrastruktura-projektek